Etsi
  • Tiia Savelius

Juhannustaikaseikkailu lapsille 2020
”Luontoympäristö lapsen sosiaalisena ja fyysisenä ympäristönä tarjoaa tutkitusti mahdollisuuden rauhoittumiseen, rentoutumiseen, virkistymiseen, itsetunnon vahvistumiseen, minäkuvan selkiintymiseen ja stressioireiden helpottumiseen. Sen lisäksi, että luonnon hyvinvointivaikutukset painottuvat toiminnallisuuteen ja yhteisöllisyyteen, niin luontoympäristö tarjoaa myös konkreettisen mahdollisuuden löytää keinoja psyykkiseen itsesäätelyyn ja hoitaa siis mieltä myös suoraan.”

(Kirsi Polvinen, Jussi Pihlajamaa, Pekka Berg: Luonnosta hyvinvointia lapsille ja nuorille)

JUHANNUSTAIKASEIKKAILU 2020
Esivalmistelut: Tutki lähiympäristösi lintutornipaikkoja, ja valitse mieleisesi. Lähimmät lintutornit löydät osoitteesta https://www.biomi.org/retkelle/ . Kirjoita kirjeet valmiiksi, laita ne kuoriin, ja vie valitsemallesi reitille, ensimmäinen mielellään mihin vaan taloa/mökkiä/koloa muistuttavaan. Aloituspaikan olisi hyvä olla suht lähellä määränpäätä, mielellään saman vesistön lähellä, missä lintutornikin on, jotta lapsi/lapset jaksavat kävellä ja tarina soljuu helposti eteenpäin. Aikuinen on tarinan ”kertoja”, mutta varsinkin jos lapsi osaa jo lukea, on vihjeiden piilottaminen ja löytäminen kirjeinä lapselle tosi hauskaa, ja lapsi voi itse lukeakin vihjeet. Menkää valmiiksi aloituspisteen lähelle, seikkailu alkaa.

Olipa kerran menninkäinen nimeltä Pessi, ja keijukainen nimeltä Nessi. Pessi ja Nessi olivat parhaat ystävykset. He olivat sopineet viettävänsä koko juhannuksen yhdessä saunoen, leikkien ja tehden juhannustaikoja. Mutta! Kun juhannus oli käsillä, ei Nessi löytänyt Pessiä mistään. Mihin se hitsin menninkäinen nyt oli mennyt?! Nessi päättä lähteä käymään Pessin kotiovella, mutta missä se Pessin koti taas olikaan?

Vihje 1: Kertoja

”Puusta tehty pieni mökki pihan perällä kökötti, siellä usein lapset leikki ja Pessi kuvitteli olevansa sheikki”

-> Lapset lähtevät etsimään Pessin kotia. Pessin kodista löytyy kirje!

Kirje: APUA!!! JUHANNUSNOITA TULI KOTIINI JA SIEPPASI MINUT MAAN ALLE! SE HALUAA MINUSTA SIIPAN! NESSI, PYYDÄ LAPSILTA APUA, VAIN TAIKOJA TEKEMÄLLÄ MINUT VOI PELASTAA! TÄSSÄ VIHJE ENSIMMÄISEEN TAIKAPAIKKAAN! T: Pessi


Vihje 2: Kertoja lukee kirjeestä tai lapset lukee itse

”Näkki siellä asustaa ja sieltä hankkii sapuskaa, se on vihertävän sininen ja sen ranta voi olla kivinen, siellä asuu myös veden kuningas Ahti ja paikan nimi on Loitsulahti!”


->Järven rantaan, rannasta löytyy toinen kirje!


Taika 1.

”Kiven pisimmälle veteen heittänyttä seuraa koko vuoden onni, ja Pessin vankilan päältä katoaa ilmaan ainakin tonni!”

->Lapset heittävät kiven mahdollisimman pitkälle järveen

Kertoja: Maa rytisi ja rätisi, aivan kuin vankila olisi hieman auennut. Mutta ei aivan! Vielä tarvitsemme lisää taikoja!

Vihje 3. Samassa järvenrannan kirjeessä

”Tämä on sellainen tie, joka meidät mielellään mukanaan vie, metsään vaan, kurkkaamaan, missä linnut käyvät laulelemaan!”

->Lintutornille vievä tien/polun/pitkospuiden alku, löytyy kolmas kirje!

Taika 2.

”Kerää seitsemän erilaista kukkaa tai kasvia, ja opettele niiden nimet, ne nimet ovat paljon tärkeämpiä kuin kivet, kun nimet osaat jo hyvinkin, löytyy vankilan lukoista syvinkin, voit myös kukat laittaa yöllä tyynyn alle, ja nähdä unia siitä, minkälainen on sinun tuleva nalle!”

->Lapsi kerää seitsemän erilaista kukkaa tai kasvia samalla kun kävelee tietä/polkua/pitkospuita eteenpäin, ja opettelee sitten niiden nimet aikuisen kanssa. Jos ei aikuinenkaan tiedä kasvin nimeä, voi keksiä myös kokonaan omat!

Kertoja: Maa rytisi ja rätisi, aivan kuin vankila olisi hieman auennut. Mutta ei aivan! Vielä tarvitsemme lisää taikoja!

Vihje 4. Samassa tien alussa olleessa kirjeessä

”Sieltä kauas katsoa voi, ja siellä linnunlaulu kovaa soi, jos on reitin vienyt tulva, täytyy meidän etsiä uusi lähestymiskulma!”

->Lintutorni, löytyy neljäs kirje!

Taika 3. ”Niin monta kertaa kun kuulet linnun laulavan, on sinun hypittävä mahdollisimman ylös. Joka ylttää kuusen latvaan asti, saa onnea, terveyttä ja rahaa mielin määrin koko elämänsä ajan, ja aukeneeko Pessin vankila, että Pessi pääsee yli vankilan rajan?!”

->Lapsi hyppii lintutornissa, on todennäköisesti jännempää aikuiselle kuin lapselle :D

Kertoja samanaikaisesti hyppimisen kanssa:

Maa jyrisi ja rätisi ja POKSAHTELI PAM PAM PAM, ja niin vain vapautui Pessi juhannusnoidan vankilasta lasten taikojen avulla ja lapset ja Pessi ja Nessi pääsivät juhannuksen viettoon. LOPPU

Jos toteutatte retken ja jaatte somessa kuvia tai tarinoita, tägää ihmeessä IG:ssä @biestudioinfo tai Facebookissa @biestudiotiia että mieki näen miten on onnistunu 😊. Tekstiä saa vapaasti jakaa eteenpäin, mutta muistathan mainita jaoissa tekijän, Tiia Savelius/BIEstudio

#greencare #juhannus #juhannustaikojalapsille #yhteistäkesätekemistä

16 katselukertaa
Tibby's Design.png
Luontoyrittäjyysverkoston_logo.jpg

Kolari, Finnish Lapland

biestudioinfo@gmail.com

+358 45 3293429

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle